COĞRAFYA GENEL TARAMA - 2

18. Asagida verilen tarim ürünlerinden hangisinin üretimi, Marmara bölgesinde en azdir?
A) Findik
B) Misir
C) Zeytin
D) Ayçiçegi
E) Pirinç
19. Ülkemizde sekerpancarinin en fazla üretildigi bölge hangisidir?
A) Ege Bölgesi
B) Marmara Bölgesi
C) Iç Anadolu Bölgesi
D) Akdeniz Bölgesi
E) Dogu Anadolu Bölgesi
20. Türkiye’deki madenler ve madencilikle ilgili olarak asagida siralanan yargilardan hangisi yanlistir?
A) Bazi maden rezervleri bakimindan Türkiye dünyada ilk siralarda yer alir
B) Maden yataklari bakimindan Türkiye zengin bir ülkedir
C) Türkiye’de ilk demir-çelik fabrikasi Karabük’te kurulmustur
D) Madencilik ihracata en büyük paya sahiptir
E) Türkiye’de otomobil endüstrisi gelismektedir
21. Asagidaki ürünlerden hanisinin üretiminin sinirli olmasi, sadece iklime bagli degildir?
A) Incir
B) Hashas
C) Zeytin
D) Findik
E) Çay

22. Asagidaki illerimizin hangisinde, konfeksiyon endüstrisi en fazla gelismistir?
A) Bursa
B) Izmir
C) Denizli
D) Istanbul
E) Kayseri
23. Asagida verilenlerden hangisi, Türkiye’deki tarimin bir özelligi sayilamaz?
A) Tarima dayali üretim giderek artirmaktadir
B) Tarimla ugrasan nüfus giderek azalmaktadir
C) Ticarette tarim ürünlerinin de ö-nemli bir yeri vardir
D) Tarimla ugrasan nüfusta giderek artis gözlenmektedir
E) Türkiye’de endüstri alaninda kullanilan tarim ürünleri de üretilmektedir
24. l. Aras
II. Susurlu
III. Kizilirmak
IV. Menderes
V. Sakarya
Yukarida verilen nehirlerimizin hangisinde, aktigi bölgelerin yerlesim ve sanayilesme durumu dikkate
alindiginda kirlenme orani en azdir?
A) l B) III C) V D) II E) IV
25. l. Kocaeli
!l. Bozüyük
III. Izmir
IV. Çan
Yukari verilen merkezlerde gelisen endüstri kolu asagidakilerden hangisidir?
A) Kagit
B) Dokuma
C) Seramik
D) Ilaç
E) Gemicilik ve vagon
26. Ülkemizde nüfus yogunlugu, kiyi bölgelerimizde iç bölgelere oranla daha fazladir. Bu kurala
uymayan yöremiz asagidakilerden hangisidir?
A) Izmit yöresi
B) Samsun yöresi
C) Zonguldak yöresi
D) Taseli platosu
E) Menderes havzasi
27. Asagida verilenlerden hangisi, Türkiye’de et veriminin artirilmasina bir katki saglamaz?
A) Kaliteli yem üretimine önem verilmesi
B) Hayvan islahina önem verilmesi
C) Hayvan sayisinin arttirilmasi
D) Hayvancilik egitimine önem verilmesi
E) Besicilige önem verilmesi
28. Asagidaki etmenlerden hangisi, ülkemizdeki nüfus dagilisini en az etkilemektedir?
A) Dogal göllerin varligi
B) Turizm olanaklari
C) Ulasim kolayligi
D) Is olanaklari
E) Iklim kosullari
29. Ülkemizdeki Ürgüp-Göreme yöresi turizminin gelismesinde asagidakilerden hangisinin katkisi daha
azdir?
A) Yörede Hiristiyanliga ait kiliselerin bulunmasi
B) Peribacalarinin varligi
C) El sanatlarinin gelismis olmasi
D) Tanitiminin çok iyi yapilmasi
E) Yer alti sehirlerinin olmasi
30. Türkiye’de Karadeniz ile iç bölgeler arasinda demiryolu baglantisinin saglandigi iller hangi seçenekte
dogru verilmistir?
A) Samsun-Zonguldak
B) Trabzon - Zonguldak
C) Samsun - Trabzon
D) Sinop-Ordu
E) Sinop-Zonguldak
31. Izmir ve Istanbul limanlarinin, digerlerine oranla daha fala gelismesinde asagidakilerden hangisinin
katkisi daha azdir?
A) Dis pazarlara açik olmasi
B) Art ülkesinin genis olmasi
C) Sanayinin gelismis olmasi
D) Stratejik ve jeopolitik konumlari
E) Nüfus yogunlugunun fazla olmasi
32. Asagidaki bölgelerimizden hangisi sanayi ve nüfus bakimindan Türkiye’de ilk sirada yer alir?
A) Ege
B) Karadeniz
C) Iç Anadolu
D) Akdeniz
E) Marmara
33. Asagidaki cografi bölgelerin hangisinde, ekili dikili alanlarin bölge topraklari içindeki payi en fazladir?
A) Marmara
B) Iç Anadolu
C) Dogu Anadolu
D) Karadeniz
E) Akdeniz
34. Asagidaki yerlerin hangisinde;
i. Keten, kenevir
ii. Sarimsak
iii. Pirinç
Ürünleri yogun olarak yetistirilmektedir?
A) Çatalca- Kocaeli
B) Bati Karadeniz
C) Antalya
D) Kiyi Ege
E) Konya
35. Türkiye’de ipek böcekçiliginin en fazla gelistigi merkezler asagidakilerden hangisidir?
A) Adana- Kütahya
B) Bursa- Adapazari
C) Edirne- Çan
D) Istanbul-Iznik
E) Kastamonu- Bolu
CEVAPLAR:

18. A19.C 20.D 21.B 22.A 23.D 24.A 25.C 26.D 27.C 28.A 29.C 30.A 31.E 32.E 33.A 34.B 35.B

Yorum Yaz